Novinky

Zapojili jsme se poprvé do soutěže o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje v roce 2023 s opravami na zámku Lomnice

Památku opravujeme od téměř od momentu převzetí v roce 2017. V roce 2023 proběhla oprava střechy středního křídla a obnova reprezentativních salónů.

Na střeše byla dokončena stabilizace krovových konstrukcí příčného křídla, přičemž došlo k výměně a protézování uhnilé pozednice, záhlaví vazných trámů i krokve. Lokálně došlo k výměně laťování s krytinou a návazně pak byla obnovena částečně destruovaná korunní římsa včetně klempířských prvků. 

V místnostech salonů západního křídla prvního nádvoří, byly odstraněny památkově nevhodné novodobé zásahy jako nevhodné rozvody vytápění, sádrové či cementové plomby a olejové nátěry v soklových partiích. Současně byla provedena nová elektroinstalace, během níž byly doplněny chybějící omítky, které překryla sjednocující výmalba. Do dřevěných repasovaných obložek, zhotovených po roce 1800, byly nainstalovány repliky dveřních výplní. Významnou obnovou pak bylo restaurování dřevěných parketových podlah datovaných kolem roku 1700, které zůstaly zachovány pod mladšími povrchy tvořenými OSB deskami s linoleem.

Naším cílem je provést celkovou rehabilitaci zámku a postupně provést opravy a potřebné úpravy, které umožní plnohodnotné využívání i zpřístupnění  reprezentativní části objektu veřejnosti.

Hlasování je jednoduché a probíhá pod tímto odkazem. Všechny informace k soutěži jsou dostupné na webu Jihomoravského kraje pod tímto odkazem.

Cenu veřejnosti získá ta památka, která ze všech přihlášených památek bez ohledu na to, do jaké soutěžní kategorie je zařazena, obdrží nejvíce hlasů zaslaných prostřednictvím SMS zpráv.

Telefonní číslo je  736 301 599.

Pošlete hlas formou sms naší památce ve tvaru: PAMATKA 11

Hlasování bude probíhat do 31. března.

Děkuji Vám všem za podporu a třeba se Vám letos podaří Lomnici navšívit, kterou už letos v malém okruhu plánujeme otevřít veřejnosti.